Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından koordine edilen "Dışarı Zamanı (Time 2 Outdoor)" Projesi, 2022 yılında Avrupa Komisyonu, Avrupa Eğitim ve Kültür Ajansı tarafından Erasmus+ Spor Programı kapsamında Küçük Ölçekli Spor Ortaklıkları (Proje Kodu: 101090429) başlığı altında 60.000 Avro hibe desteği almıştır.
Dışarı Zamanı (T20) projesi, Covid-19 pandemisi sonrasında otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklarda açık hava etkinlikleri aracılığıyla spor ve fiziksel aktiviteye katılımı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün yanı sıra, Bükreş Üniversitesi akademisyenlerinin oluşturduğu ARPA (Romanya) ve Avrupa Rehabilitasyon Platformu (European Platform for Rehabilitation - Belçika) projenin ortakları arasında yer almaktadır. Bu proje, pandemi sonrasında otizm spektrum bozukluğuna sahip çocukların hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşarak, spor yoluyla açık hava etkinlikleriyle sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelerini hedeflemektedir.
Projede, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için açık hava etkinlikleri rehberi oluşturmak amacıyla akademisyenler, spor antrenörleri, spor psikologları, fizyoterapistler ve beslenme uzmanları bir araya gelmiştir. Akademisyenler, literatür taraması yaparak çeşitli oyunlar oluşturmuş ve böylece antrenörler için bir uygulama alanı meydana getirilmiştir. Bu uygulama alanında, çocukların motor gelişimini destekleyen spor oyunlarına yönelik eğitimler verilmiştir.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), gelişimsel gerilik, azalmış koordinasyon, denge, güç ve postüral kontrol ile birlikte sosyal etkileşim ve iletişimin bozulmasıyla karakterize edilen bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Otizmin, bireylerde farklı şekillerde ortaya çıkabileceği göz önüne alındığında, bu özel çocukların gelişimini desteklemek amacıyla ailelerin uzmanlarla iş birliği yapması büyük önem taşımaktadır.
Projemizin çıktısı olarak, uzmanlar ve akademisyenler tarafından oluşturulan rehberde, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için uyarlanmış açık hava etkinliklerinden oluşan oyunlar yer almaktadır. Bu rehberleri sizlerle paylaşmaktan gurur duymaktayız.

T2O_Curriculum-Tu¨rkc¸e.pdf